Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ankara Ak kopru – Λευκή γέφυρα στην Άγκυρα

   Σπουδαία, παλιά και ιστορική γέφυρα χτισμένη το 1237 επί Σελτζούκου σουλτάνου Alaedin  keykubat και συνέδεε την Άγκυρα με την δυτική Ανατολία.
Ankara Ak Kopru.(Φωτο: ΑΓΠ)

   Το συναντάμε πάνω στον εμπορικό δρόμο Κωνσταντινούπολης-Άγκυρας-Βαγδάτης, κομμάτι του οποίου αποτελούσε και χτίστηκε όταν κυβερνήτης της Άγκυρας ήταν ο Red μπέης.
   Είναι μια εντυπωσιακή και πανέμορφη γέφυρα, διατηρητέο μνημείο για την Τουρκία και την περιοχή της πρωτεύουσάς της.
Ankara Ak Kopru 1900. (Φωτο: Vedat Kantin)
   Χτισμένη από ντόπια άσπρη πέτρα, από την οποία προέρχεται και το όνομα, με επτά οξυκόρυφα τόξα (τρία μεγάλα και τέσσερα μικρότερα προς τα δύο άκρα), στηθαία, προβόλους, μια σειρά θολίτες και βάση στρωμένη με άσπρες ντόπιες πλάκες, βρίσκεται στην περιοχή Yeni Mahalle,απέναντι από το εμπορικό κέντρο της πόλης, επί του ποταμού Cubuk.
H βάση. (Φωτο: ΑΓΠ)

   Εν πολλοίς έχει την ίδια φυσιογνωμία από την χρονολογία κατασκευής της, παρά τις κατά καιρούς επισκευές και συντηρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.
   Ένας από τους σταθμούς του metro της Άγκυρας, απέναντι από την γέφυρα, έχει πάρει το όνομά της, Akkopru station.

Ακ Kopru. (Φωτο: ΑΓΠ)
   Είχε σπουδαία σημασία για τους μουσουλμάνους που πήγαιναν στη Μέκκα (Mekke), καθώς ήταν τόπος συνάντησης και καθώς σταματούσαν εκεί, πραγματοποιούσαν μια μικρή θρησκευτική ιεροτελεστία.

Δείτε το παρακάτω video για την Ak Kopru: