Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Τρία γεφύρια στη Βοσνία-Bosnia. Mustaj bej bridge. Capljina - Rimski most. Usticolina. Karadoz-beg most. Blagaj.


Mustaj bey bridge 
Πρόκειται για μια παλιά γέφυρα Οθωμανικής εποχής και τεχνοτροπίας κοντά στην πόλη Capljina, που γεφυρώνει τον ποταμό Bregava.
Είναι ένα μονότοξο ημικυκλικό γεφύρι, με καμπυλωτή επιφάνεια διάβασης, μια σειρά θολίτες, στηθαία σε άσχημη κατάσταση και μισοκατεστραμμένα καθώς και βάθρα να πατάνε σε χωμάτινο και σαθρό έδαφος.
Mustaj bej bridge από ανάντη. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
Δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τα στηθαία έχουν υποστεί φθορές και η επιφάνεια διάβασης έχει στρωθεί με τσιμέντο. 
Στο γεφύρι. (Φώτο: ΑΓΠ)

O Mirza Gluhic από το Sarajevo, μας λέει για το γεφύρι αυτό:
«Γεια σας. Είμαστε εδώ για να επισκεφτούμε το γεφύρι Μουσταή Μπέη, κοντά στο Λέμπτσι, πολύ κοντά στην πόλη Τσάπλινα, στον ποταμό Μπρέγκαβα, που χτίστηκε από τον Μουσταή Μπέη το 1517. Είναι το παλιότερο γεφύρι στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Χτίστηκε 50 χρόνια πριν από το γεφύρι στο Μόσταρ».

Rimski most-Usticolina
Πρόκειται για ένα παλιό, ημικυκλικό, μονότοξο γεφύρι, με μια σειρά θολίτες, χωρίς στηθαία και επίπεδη επιφάνεια διάβασης. Βρίσκεται στη διαδρομή που χρησιμοποιούνταν κατά την παλιότερη περίοδο και ένωνε την περιοχή με την Μεσόγειο. Οι ντόπιοι την ονομάζουν «Ρωμαϊκή γέφυρα» ή «Πετρογέφυρο». Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε ακριβώς χτίστηκε. Το πλάτος του πάνω από το ρέμα είναι 3,30 μ. και το μήκος του 5.50 μ. Το ύψος πάνω από την κοίτη φτάνει τα 5,80 μ. και το ύψος των βάθρων στις όχθες είναι γύρω στα 4 μ.

Η Ρωμαϊκή γέφυρα. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
Το γεφύρι διατηρείται στην αρχική του μορφή, αλλά λόγω της κακής του κατάστασης, χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς και γι’ αυτό βρίσκεται σε μια παράκαμψη του τωρινού αγροτικού δρόμου. 
Στη Rimski most. (Φώτο: ΑΓΠ)

Ο Mirza Gluhic από το Sarajevo μας λέει για το γεφύρι αυτό:
«Γεια σας. Επισκεφτήκαμε αυτό το γεφύρι στην Ουστικολίνα, που ονομάζεται Ρωμαϊκή γέφυρα. Είναι πολύ παλιά γέφυρα και αυτό το ρέμα χύνεται στον ποταμό Drina, είναι ένα μικρό ποταμάκι».

BlagajKaradoz-beg bridge
Την συναντάμε στην περιοχή Blagaj, μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, νοτιοανατολικά του Mostar, κοντά στις πηγές του ποταμού Buna, τον οποίο γεφυρώνει και που είναι  παραπόταμος του Neretva, στο δρόμο προς την πόλη Stolac, 50 μέτρα από το τζαμί του Sultan Suleyman,
Aποτελείται από 5 ισοϋψή ημικυκλικά τόξα, μια σειρά θολίτες, στηθαία που φαίνεται πως είναι μεταγενέστερη προσθήκη, προβόλους και επίπεδη επιφάνεια διάβασης. (1)
Karadoz-beg bridge. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
Είναι σε χρήση για τα ΙΧ αυτοκίνητα μεσαίου βάρους.
Χτίστηκε πιθανότατα πριν το 1570 από κάποιον Zaim hajji Mehmed-beg, γνωστό σαν Karadoz και από τον οποίο πήρε και το όνομά του.
Το 1849 υπέστη σοβαρές ζημιές, από κάποιο πιθανό κατέβασμα του ποταμού, και μια κόρη του ντόπιου Ali-beg Velagic έδωσε τα χρήματα για την επισκευή της.

 Σημειώσεις-βιβλιογραφία 
(1).  Σε όλη την πορεία καταγραφής των πέτρινων γεφυριών της Βοσνίας πολύτιμη ήταν και είναι η συμβολή του φίλου Mirza Gluhic από το Sarajevo. Τον ευχαριστώ.

Δείτε τα παρακάτω videos για τα τρία γεφύρια: