Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Τρία γεφύρια στο Kratovo. Skopje.

Το Kratovo απέχει εβδομήντα χιλιόμετρα από τα Σκόπια, είναι χτισμένο  σε υψόμετρο 600 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές του βουνού Osogovo και είναι γνωστό για τους πύργους του και τα πέτρινα γεφύρια του.
Ο Πύργος. (Φώτο: ΑΓΠ)
Παλιά υπήρχαν δώδεκα πύργοι, που χτίστηκαν κατά το τέλος του μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκαν όχι μόνο για προστασία αλλά και για αποθήκευση προϊόντων. 

Τώρα έχουν απομείνει έξι απ’ αυτούς. Ο πιο σπουδαίος και γνωστός βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, που χτίστηκε το 1689 και έχει επισκευαστεί  το 1970 με την οικονομική βοήθεια της Γερμανίας.
Τα τρία πέτρινα γεφύρια τα συναντάμε μέσα στο χωριό και σε απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους.
Γεφυρώνουν το ποτάμι Kratoska repa (ποτάμι του Κράτοβο), που διασχίζει το  χωριό, ενώ πιο πάνω υπάρχει φράγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ξεκινώντας από κατάντη, συναντάμε το πρώτο γεφύρι που αποτελείται από δύο  άνισα οξυκόρυφα τόξα και ένα ανακουφιστικό παράθυρο οξυκόρυφο και αυτό, μια σειρά θολίτες, στηθαία και επίπεδη και καλτεριμωτή επιφάνεια διάβασης.

Το πρώτο γεφύρι. (Φώτο Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
Το δεύτερο, μεσαίο γεφύρι αποτελείται από ένα ημικυκλικό τόξο, με μια σειρά θολίτες, στηθαία και καλντεριμωτή και επίπεδη επιφάνεια διάβασης.

Το μεσαίο γεφύρι. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Το τρίτο γεφύρι έχει μια οξυκόρυφη καμάρα και δύο οξυκόρυφα επίσης ανακουφιστικά παράθυρα εκατέρωθεν αυτής, μια σειρά θολίτες, στηθαία και επίπεδη και καλντεριμωτή επιφάνεια διάβασης.

Το τρίτο γεφύρι. (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)
 Και τα τρία είναι σε χρήση για πεζούς και μικρά οχήματα.

Δείτε το παρακάτω video με τα γεφύρια στο Kratovo: