Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

«Βορδολιός»

   Το συναντάμε στην έξοδο της Δίβρης, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, φεύγοντας για Τριπόταμα, Καλάβρυτα και Τρίπολη, αριστερά σε μια στροφή του παλιού δρόμου 111 κομμάτι του οποίου αποτελούσε.
  Σήμερα έχει πέσει σε αχρησία, με αποτέλεσμα την πλήρη κάλυψή του με θάμνους και φυτά, τα οποία εκτός του ότι δυσκολεύουν την μέτρηση και την φωτογράφησή του, αποτελούν και σοβαρότατο κίνδυνο για την στατικότητά του και την μελλοντική του ύπαρξη.
"Βορδολιός". (Φώτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου).
  Πρόκειται για ένα μονότοξο γεφύρι, ημικυκλικό,  με μια σειρά θολίτες,  μεγάλο άνοιγμα και ύψος καμάρας, στηθαία εξαφανισμένα από το πλιάτσικο και επίπεδη επιφάνεια διάβασης, που εγκαταλείφθηκε μετά την καινούργια χάραξη του δρόμου λόγω της αυξημένης κίνησης.
Μύλος Ασημάκη Βέρροιου. (Φώτο: ΑΓΠ)
   Κατά μαρτυρίες των ντόπιων χτίστηκε το 1920 όταν κατασκευάστηκε και ο δημόσιος δρόμος που ένωνε την Ηλεία και την Αχαία με την επαρχία Καλαβρύτων και την Τρίπολη.
  Δίπλα του υπάρχει μισογκρεμισμένος ο μύλος του Ασημάκη Βέρροιου, άρχοντα της περιοχής.
   Οι διαστάσεις του είναι:
Άνοιγμα καμάρας: 6,40 μ
Ύψος: 7,30 μ
Πλάτος: 5,20 μ
Μήκος: 22 μ
Πλάτος καμαρολιθιού: 0,50 μ
  Ο ντόπιος γιατρός, Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δίβρης, Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μας λέει για το γεφύρι αυτό:
Σωτ. Σωτηροπουλος. (Φώτο: ΑΓΠ)

Αυτό το γεφύρι ονομάζεται Βορδολιός, είναι ένας από τους κλάδους του Διβρϊώικου  χειμάρρου και είναι ο κλάδος,ο οποίος έχει το περισσότερο νερό, γιατί οι υπάρχοντες πηγές του έρχονται από την πλευρά της Ανάληψης, των Λαμπείων ορέων δηλαδή και του βουνού του Αϊλιά.
"Βορδολιός". (Φώτο: ΑΓΠ)

 Έχει μεγάλη υδατολεκάνη. Το γεφύρι αυτό χτίστηκε μετά το 1920, όταν έγινε ο δρόμος ο αμαξιτός, που ενώνει όπως είπαμε την Ηλεία με την επαρχία Καλαβρύτων και όλα τα γεφύρια στη σειρά αυτή την εποχή εκείνη, δηλαδή μεταξύ 1920 και 1926. Είναι μεγάλο γεφύρι, έχει μεγάλο άνοιγμα και όταν μετά έγινε ο καινούργιος δρόμος εγκαταλείφθηκαν τελείως για να περάσει ο δρόμος ακριβώς δίπλα που είναι το νέο γεφύρι, του δρόμου του αμαξιτού, της 111. Βορδολιός είναι το ρέμα και το γεφύρι, έτσι το λένε οι ντόπιοι εδώ.”


Δείτε το παρακάτω video για το γεφύρι "Βορδολιός"