Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Uzun koprusu – Μακρύ γεφύρι
Είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο, που συνέδεε τα βαλκάνια με την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολία, στην περιοχή της Αδριανούπολης
Βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Ergene (Εργίνης), παραπόταμο του Έβρου και κοντά στην περιοχή που το γεφύρι έδωσε το όνομά του.
Edirne Uzun koprusu. Μακρύ γεφύρι στην Αδριανούπολη. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)

Έχει χτιστεί από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα της εποχής Muslihiddih, μεταξύ των ετών 1426 και 1443, επί σουλτάνου Μουράτ ΙΙ.
Όταν κατασκευάστηκε είχε μήκος 1392 μέτρα, πλάτος 6,80  και είχε 174 καμάρες. Σήμερα έχει 172 τόξα και 1238,55 μέτρα μήκος.
Οι καμάρες είναι ισλαμικής τεχνοτροπίας και άνισες μεταξύ τους. Έχει στηθαία, η βάση του είναι στρωμένη με πλάκες και είναι ανοιχτή στα μικρού και μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητα.
Άποψη από τη μεριά της ομώνυμης πόλης. (Φωτο: Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου)

Κατασκευάστηκε κυρίως για στρατιωτικούς λόγους, γιατί ο ποταμός Εργίνης ήταν φυσικό εμπόδιο μεταξύ Βαλκανίων, Κωνσταντινούπολης και Ανατολίας.
Καταγράφοντας το μακρύ γεφύρι.Στη θέση της υπήρχε παλιά ξύλινη γέφυρα, που όμως σε περιόδους μεγάλων κατεβασμάτων του ποταμού ήταν επικίνδυνη για πεζούς και ζώα. Για το λόγο αυτό χτίστηκα η πέτρινη γέφυρα για να μπορεί, κυρίως ο οθωμανικός στρατός, να περνάει ανεμπόδιστα προς τα Βαλκάνια.

Για το Μακρύ γεφύρι δείτε το παρακάτω video: