Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Konya Meram kopru – Πέτρινη γέφυρα Meram στο Ικόνιο της Φρυγίας.



 Βρίσκεται στο κέντρο του Ικονίου, στην περιοχή Meram, έχει 5 ημικυκλικά τόξα με το ένα μισοκλεισμένο, μια σειρά θολίτες, προβόλους, ανηφορική κλίση στρωμένη με πλάκες, που πιστεύεται ότι χτίστηκε την εποχή των Σελτζούκων Τούρκων, προγόνων των Οθωμανών, που είχαν κέντρο την περιοχή του Ικονίου. 
Konya Meram koprusu. (Φωτο: ΑΓΠ)
   Η περιοχή αποτελεί βασικό κέντρο αναψυχής και κυρίως ευκαιρία για βαρκάδα των κατοίκων του Ικονίου, αφού έχει διαμορφωθεί σε ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου.
   Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ανοιχτή και για τα οχήματα. Σήμερα είναι κλειστή για να προστατευθεί μετά την τελευταία εκτεταμένη συντήρησή της.
Πιο παλιά. (Φωτο: Arif Dogan)
   Ο ντόπιος Tarik Erdem μας λέει χαρακτηριστικά:
   «Βρισκόμαστε στη γέφυρα, που λέγεται Meram, χτίστηκε την περίοδο των Σελτζούκων Τούρκων και συνέδεε την περιοχή με την Antalya, την Isparta και άλλες περιοχές. Έχει τέσσερεις καμάρες, σε μια φημισμένη περιοχή όπως είναι η Meram και περνάει ο κόσμος ευχάριστες στιγμές. Το ποτάμι λέγεται Meram dere και είναι μικρό ποτάμι.
Tarik Erdem. (Φωτο: ΑΓΠ)

 Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο κατασκευαστής. Έχει τέσσερεις καμάρες, είναι πολύ γερή κατασκευή και ο δήμος φροντίζει να είναι καθαρή η περιοχή, για να τη χαίρεται ο κόσμος».

Δείτε το παρακάτω video για την Konya Meram koprusu: