Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Τα γεφύρια του κάστρου Βουφράδας, στην Πελεκανάδα ΜεσσηνίαςΤα γεφύρια βρίσκονται στο κάστρο της Βουφράδας στην “Πελεκανάδα”, στην περιοχή “Μπελέρμπεη”.  “Παλιόπυργο”, το λένε οι ντόπιοι και χτίστηκε επί Ενετοκρατίας. Και τα τρία γεφύρια (Αντρειωμένου, πετρογέφυρο, Στρεφέϊκο) βρίσκονται ή βρισκόταν επί του ποταμού Βελίκα, κοντά στο κάστρο, που έπρεπε να περάσει ο ταξιδιώτης για να πάρει το δρόμο Ανδρούσας-Πύλου.

Γεφύρι του Αντρειωμένου
Το γεφύρι του Αντρειωμένου, κατά τη μυθολογία, χτίστηκε από τον Δία και σήμερα υπάρχουν σειρές ογκολίθων, ο ένας πάνω στον άλλον, που διακρίνονται καθαρά και αποτελούσαν τα βάθρα του γεφυριού που βρισκόταν επί του παμπάλαιου ποταμού Βελίκα, που έχει τις πηγές του στα Κοντοβούνια και εκβάλει στον Μεσσηνιακό κόλπο.
Στην περιοχή του γεφυριού έγινε μάχη στις 22 Μαΐου 1825 μεταξύ του στρατού του Ιμπραήμ και των Ελλήνων επαναστατών από την περιοχή Βουφράδας.
Ίχνη του λεγόμενου γεφυριού  "του Αντρειωμένου". (Φωτο: ΑΓΠ)
Οι ντόπιοι λένε ότι από εδώ πέρασε ο Τηλέμαχος, γιος του Οδυσσέα, πηγαίνοντας για την Πύλο και το βασιλιά Νέστορα, γυρεύοντας πληροφορίες για την τύχη του πατέρα του.

Πετρογέφυρο
Κατά πληροφορίες, από τις ντόπιες λαϊκές παραδόσεις, το γεφύρι βρισκόταν βορειοδυτικά του κάστρου και δεν υπάρχουν καθόλου ίχνη του σήμερα.

Στρεφέϊκο γεφύρι
Βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό (Δ.Δ. Στρέφι του δήμου Μεσσήνης) γι' αυτό λέγεται και γεφύρι στο Στρέφι, λίγο πριν μπούμε στο χωριό από Αριστομένειο, δεξιά, επί του Βελίκα ποταμού και στη θέση “Κουφολογγιά”.
Είναι μονότοξο, οξυκόρυφο, με μια σειρά θολίτες, τραυματισμένα στηθαία, καλντεριμωτή βάση, χαλασμένη όμως από τη διέλευση παλιότερα των αυτοκινήτων αλλά και τώρα ακόμη, κατά την χειμερινή περίοδο. Βρίσκεται σε καλή σχετικά κατάσταση με λεηλατημένα όμως τα στηθαία του.
Ο ντόπιος, από το Νερόμυλο Παναγιώτης Σγούρος, μας λέει ότι "οι ντόπιοι έχουν διαπράξει ένα ατόπημα. Έχουν καταστρέψει τα χείλια (τα στηθαία) του γεφυριού για να περνούν τα τρακτέρ".
Λέγεται ότι είναι Ενετικής κατασκευής, του 16ου αιώνα και απέχει περίπου έξι χιλιόμετρα από την Πελεκανάδα. Εξυπηρετούσε της περιοχές Ανδρούσας και Πύλου, συνέδεε τα χωριά Στρέφι και Δάρα και γενικότερα τη Μεσσήνη και την Ιθώμη με την Τριφυλία.
Στρεφέϊκο γεφύρι. (Φωτο: ΑΓΠ)
Ο Γιάννης. Λύρας (Εκπαιδευτικός-βιολόγος και συγγραφέας, από τη Βαλύρα της Ιθώμης) αφηγείται: “...λέγεται και γεφύρι του Τζέφρη, του 16ου αιώνα. Το γεφύρι είναι γοτθικού ρυθμού. Εάν δούμε εδώ απέναντι τα βράχια, που είναι αρχαίες πέτρες, καταλαβαίνουμε τη σημασία αυτού του γεφυριού, που ήτανε ένας κόμβος επικοινωνίας των χωριών που συνδέει τη Μεσσηνία, την επάνω Μεσσηνία με τα χωριά της Τριφυλίας και από εκεί πηγαίνουμε προς την Πύλο ή την Κυπαρισσία.”

Δείτε το παρακάτω video για το Στρεφεϊκο γεφύρι στο youtube: