Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου

Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου
Πετρογέφυρα: διαδρομές...της φύσης τα καμώματα...δημιουργήματα...μνήμες...αναφορές...βιώματα

Τιμή στους μάστορες, που άφησαν με τα εμπνευσμένα έργα των χεριών τους το ίχνος τους στην ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής, σμιλεύοντας την πέτρα και δαμάζοντας το νερό της Πελοποννησιακής γης, με την απαράμιλλη τεχνική τους, τη φλόγα της ψυχής τους και το σεβασμό στη φύση.
Ας γνωρίσουμε αυτούς και τα έργα τους.

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Γέφυρα Gard - Γαλλία.


Διασχίζοντας τον ποταμό Gard στην νοτιοανατολική Γαλλία, η γέφυρα του Gard, είναι μέλος του υδραγωγείου της Νιμ, που χτίστηκε το 40-50 π.χ. για να μεταφέρει το νερό από μια πηγή της περιοχής Uzes, στη ρωμαϊκή πόλη Nemausus (Νιμ). 
Σχεδιάγραμμα κατασκευής της γέφυρας.

Ο στρατηγός Μάρκος Αγρίππας, γαμπρός και βοηθός του αυτοκράτορα Αυγούστου, αποφάσισε την κατασκευή του.
Το νερογέφυρο.

Αν και η απόσταση Uzes και Nim είναι περίπου 20 χιλιόμετρα, το υδραγωγείο έχει μια διαδρομή 50 χιλιομέτρων και αυτό για να αποφύγει τους λόφους Garrigne πάνω από τη Nim.
Είναι το ψηλότερο και εντυπωσιακότερο απ’ όλα τα ρωμαϊκά υδραγωγεία, με τρεις βαθμίδες από καμάρες και ύψος 48,8 μέτρα.
Από την κατασκευή της γέφυρας 

Το πρώτο επίπεδο έχει έξι καμάρες πλάτους 15-24 μέτρα, με τη μεγαλύτερη πάνω ακριβώς από την κοίτη του ποταμιού. Το δεύτερο έχει έντεκα, ίδιων διαστάσεων. Καθώς το τρίτο επίπεδο μετέφερε το νερό, έχει τριάντα πέντε μικρές καμάρες, κάθε μία 4,5 μέτρα.
Όπως πολλές ρωμαϊκές κατασκευές, το γεφύρι του Gard χτίστηκε χωρίς κονίαμα και αποτελεί ένα μεγάλο δείγμα εντυπωσιακής κατασκευής, που κατάφεραν οι Ρωμαίοι μηχανικοί.
Η γέφυρα-υδραγωγείο. Φώτο από το διαδίκτυο.